Kérdésed van? Írj nekünk chaten vagy lépj velünk kapcsolatba e-mailben! |  infogravirmax.hu

Blog

Gravírozás a Gravírmaxnál - Miként és hogyan?

Gál Balázs
Gál Balázs
2020.10.30 11:27
Gravírozás a Gravírmaxnál - Miként és hogyan?

Olvasási idő: 3 perc

Ebben a cikkben megmutatjuk Nektek, hogy miként dolgozunk! Alapanyag? Lézer? Lézervágás? Lézergravírozás? És ezekből mégis, hogy lesz ajándék? Minden kérdésre választ kaptok az alábbi cikkből!

Gravírozás?

"A gravírozás az a gyakorlat, amikor a művész vagy iparos egy mintát, rajzolatot vág vagy vés kemény, általában sima felületre kézzel egy speciális vésőszerszámmal, vagy manapság gépi segítséggel gravírtűvel."

- mondja a Wikipedia.

A legelső gravírozási minta óta, ami a Homo erectushoz köthető már több, mint 400.000 éve készült el, azóta sok minden változott ezen megjelenítési mesterségünkön.

A mai napig azért elég sok válfaja érhető el a gravírozásnak:

 • kézi gravírozás
 • "égetéses gravírozás" kézi pirográffal
 • mechanikus gravírozás
 • lézergravírozás

Cikkünkben a mechanikus, illetve a lézergravírozást fogjuk górcső alá venni, hogy jobban megérthetőek legyenek azok előnyei és hátrányai.

Mechanikus gravírozás

A mechanikus gravírozás nem új keletű, több tíz éves múltra tekint vissza. Lényege, hogy egy speciális satuba fogatható be a gravírozni kívánt tárgy, melyet egy magas fordulatszámon pörgő marótű munkál meg. Nyilván ezek a mechanikus gépek is már jó pár éve számítógép-vezérléssel, egy speciális kezelőprogramon keresztül működnek.

Előnyei:

 • az anyag nincs kitéve hő hatásának
 • fémek és nemesfémek is megmunkálhatóak vele

Hátrányai:

 • korlátozott a gravírozható tárgy mérete
 • korlátozott a gravírozható felület nagysága
 • vonalas grafikát tud csak felvinni a felületre

A fentiek alapján látszik, hogy nagy mennyiségű grafika felhordására nem igazán, vagy csak nagyobb erőfeszítések árán van lehetőség egy mechanikus gravírozóval, továbbá raszteres grafika felhordására is csak kiskapukkal van lehetőség, ami nem lesz olyan folytonos és szép, mint például egy lézergravírozó esetén.

Lézergravírozás

A lézergravírozás a kereskedelemben a '80-as évek végén, és a '90-es évek elején indult útjára, azóta a lézergravírozó gépek technológiája, méretei és teljesítménye változott a legtöbbet. A lézergravírozás azon az elven alapszik, miszerint egy valamilyen (technológiától függő) gerjesztésű lézer egy adott hullámhosszon lézernyalábot bocsát ki a gravírozni kívánt felületre és azt tükrökön és lencsén keresztül juttatja el a célig. Ezek a gépek is a mechanikus gravírozóval hasonló módon számítógép-vezérléssel működnek egy speciális vezérlőprogramon keresztül.

Előnyei:

 • széles spektrumon mozog a gravírozható tárgy mérete (extra előny az akár nagy magasságok)
 • általában közel megegyezik a gravírozható felület nagysága a tárgy méretével
 • raszteres grafikát is tud kezelni, ami által szinte nyomtatás minőségű eredmény érhető el

Hátrányai:

 • az anyag hő hatásának van kitéve, jól meg kell választani az alapanyagot, mert megolvadhat, megéghet a kelleténél jobban
 • fémek és nemesfémek speciális pasztával gravírozhatóak, amik negatívként ráégnek a felületre (bár ezek sajnos nem igazán tartósak, viszont jó hír, hogy a ezen gravírozási mód fémek jelölését biztosító gépei is egyre jobban előtérbe kerülnek évről évre)

Hogyan néz ki a lézergravírozás nálunk?

Termékeink jelentős részét mi magunk gyártjuk alapanyag fázisától az összerakásig.

 1. Az általad választott terméket megtervezzük, és előkészítjük a lézeres elkészítéshez
 2. A termékhez szükséges alapanyagból elkészíti a lézergravírozó az előkészített terv alapján a terméket sík formátumában
 3. A sík terméket csiszoljuk, pácoljuk, festjük, lakkozzuk, préseljük, ragasztjuk, annak függvényében, hogy az adott termék milyen technikával készül

Ezt követően csomagoljuk, számlázzuk, és küldjük részedre a GLS Futárszolgálat közreműködésével.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket!

Nagyon köszönjük a cikk olvasására fordított idődet, örülünk, hogy Téged is érdekel miként is működik ez az egész, ami minket már évek óta elvarázsol, és ezzel a szenvedéllyel készítjük Nektek a szebbnél szebb termékeket! Érdeklődésed pedig szeretnénk meghálálni egy kuponnal, mely 10% kedvezményre jogosít fel:

blogolvaso-10

-10% kedvezményre jogosító kupon